Sunday, July 21, 2013

mana mau raya kali ni?

selamat berpuasa. semoga puasa kali nie memberi lebih rahmat kepada kita semua. wa bukannya sibuk sangat sampai dah lama tak tulis blog. yang jelas wa malas. malas nak tulis blog. idea merapu wa memang sendat nak tuleh kat sini. banyak sangat benda2 yang berlaku. dari perang dingin sampai la ke perkara hot mengehot.
wa mulakan coretan baru dengan mood puasa dan raya. tahun ni raya kat kedah. (jika allah izinkan). wa tak nak jadi lagi macam tahun 2010. wa raya kedah, pompuan wa raya pahang. masing2 ada hak dan hujah masing2. x de masalah. lu arang ada berani. wa? wa buat sungguh..

pompuan dengan anak2 raya kat pahang

wa bergaya raya dengan anak lelaki wa di kedah

dah berumur ni wa dah tak kisah raya kat mana. wa tak perlu lagi jaga hati wa. wa tak perlu ikut kehendak raya wa. yang penting wa nak jaga hati mak wa yang tengah sakit dan jaga hati abah wa yang setia menjaga emak wa.
wa bukan ustaz, tapi wa tahu dan wa wajib ikut ini.

"dan Tuhanmu telah memerintahkan kepada manusia janganlah kamu beribadah melainkan kepadanya dan hendaklah berbuat baik kepada kedua ibu bapa dengan sebaik-baiknya .... dan jika salah satu daripada kedua-dua atau kedua-duanya telah berusia lanjut disisimu maka janganlah katakan kepada kedua-dua 'ah' dan janganlah kamu membentak keduanya " [ Al-Isra : 23]

"dan katakanlah kepada kedua-duanya perkataan yang mulia dan rendahkanlah dirimu terhadap kedua-dua dengan penuh kasih sayang . dan katakanlah, "wahai Tuhanku sayangilah kedua sebagaimana kedua-dua menyayangiku di waktu kecil " [ Al-Isra : 24]
 
so, pilihan di tangan kita untuk raya kali ini. tak payah gaduh-gaduh..