Monday, October 05, 2009

tali pinggang pokcikket

abah wa memang nak wa selalu smart bila pi sekolah. abah tak nak wa selekeh-selekeh. tiap-tiap hari mak wa kena gosokkan baju wa. wa memang tak pernah pakai baju tak bergosok ke sekolah. baju wa mesti dibasuh hari-hari. wa bukan macam zainuddin. abah dia tak kisah. mak dia pun tak kisah. dia lagi laaa... dua tiga hari pakai baju tak basuh-basuh.

biar pun abah wa tak dak duit banyak. biar pun keluarga wa miskin. wa tetap pakai pakaian yang bersih ke sekolah. wa di sekolah nampak macam ada duit. nampak macam anak orang berada. sebab tu sampai sekolah menengah wa tak pernah dapat bantuan. wa tak pernah dapat biasiswa. masa belajar, wa memang guna duit abah wa.


pernah wa isi borang biasiswa kecil persekutuan. tapi bila sampai kat cikgu, wa kena tapis. wa tak layak. yang kaya daripada wa dapat pulak tu. geram betul wa. sebab tu wa bertekat nak belajar rajin-rajin. wa tak nak sia-siakan duit yang abah wa bagi. duit 3 kupang yang abah wa bagi wa guna betul-betul. wa tahu abah wa susah..

untuk nak men"smart"kan wa. abah wa belikan tali pinggan untuk wa. wa sayang sangat tali pinggang wa. kepala tali pinggang wa ada huruf "S". "S" tu maknanya shakir. nama wa. wa akan pakai tiap-tiap hari. sepanjang sekolah rendah wa pakai tali pinggang "kepala S" tu. yang wa tukar cuma talinya jer.abah wa kata, kalau pakai seluar yanga ada "tali pacat" wa mesti pakai tali pinggang. sampai la ni wa buat macam tu.

abah wa kata lagi... tali pinggang bukannya untuk ikat seluar bagi ketat jer. we kena pakai tali pinggang untuk "gaya". maksud wa.. biar pun pinggang seluar dah ok.. tali pinggang tetap kena pakai.

kepala tali pinggang "S" wa dah hilang. tah la hilang kat mana. wa cuai. wa selalu campak-campak pakaian wa bila balik dari sekolah. mak wa selalu marah wa pasal tu. kalau siapa-siapa yang ada kepala tali pinggang "S" macam tu... wa nak beli.

wa sayang tali pinggang "S" wa.

No comments:

Post a Comment