Tuesday, June 29, 2010

18sx : pompuan wa marah wa

petang semalam pompuan wa marah wa sungguh-sungguh bila wa suruh anak pompuan wa mandi dalam bilik air yang wa dah bersihkan. pelik!

anak wa nak mandi dalam bilik air wa. wa kata tak boleh. pas tu wa terus 'sound' anak wa.
"pegi la mandi dalam bilik air yang abah dah cuci calat tu"

pompuan wa marah sebab wa sebut perkataan calat. apa salahnya. wa sebut betul. calat bagi pompuan wa bermaksud 'benda tak senonoh' dan bagi wa.. calat adalah cuci bersih.

pompuan wa ngomel-ngomel wa lagi. katanya wa ajar anak benda-benda tak senonoh. bertekak juga la wa mempertahankan maksud calat.
wa cari kamus dewan wa. lama tak buka. ada bawah katil anak wa rupanya. wa ambil. belek cari perkataan calat. jumpa..

"ha tengok ni!" wa terus tunjuk kat pompuan wa. hampa pun tengok boleh tengok sini.

apa yang pompuan wa maksudkan adalah maksud calat yang nombor satu. yang wa maksudkan pulak nombor dua. dua-dua betul.
pompuan wa lega... tak marah lagi. wa puas hati sebab wa cakap benda yang betul. cuma tak kena pada tempatnya. di kedah maksudnya lain, di pahang maksudnya lain. lain kali wa kena jaga mulut. wa kena ikut resam di mana berada.

psss.. psss...! kulup pun tak boleh digunakan di pahang. maksudnya kulit anu lelaki. kat kedah boleh. maksudnya pendek dan tumpul. ayat: pensel ni dah kulup. (pensel ini sudah pendek dan tumpul). hayyyyaaaa... susah la macam ni..

Monday, June 21, 2010

konvokesyen oum - umie

ini kali pertama wa ke pwtc kat kl tu. wa bukannya tahu sangat area-area kl ni. wa tahu la apa tu klcc, dato keramat, tugu negara, pwtc tapi masalahnya wa tak pernah pandu kereta dalam kl. kalau wa pi kl biasanya wa akan parking kat hentian putera gombak. pas tu wa naik tren ke kl. mudah bagi wa yang malas nak bersesak kat kl tu.

kelmarin wa temankan pompuan wa ke pwtc. ada majlis konvokesyen dia. wa nampak dia ceria je sepanjang hari. almaklumlah... hari konvo. wa memang 'layan habis' pompuan wa hari tu. wa nak dia ceria. wa nak dia suka hati. suka hati macam mana wa rasa masa wa konvo kat upm dulu.

kat pwtc punya lah ramai orang. wa rasa macam pegi umrah pun ada. sesak dengan graduan. lebih sesak lagi dengan family yang datang. wa tak bawa anak-anak wa. wa tinggal kat ngah non. pengasuh anak-anak wa. (terima kasih ngah)

masuk dalam dewan, wa terus duduk depan. sempatlah wa ambil video pompuan wa konvo.

video

apa pun wa ucapkan tahniah kat pompuan wa kerana berjaya juga habis buat ijazah. wa tumpang happy dan terharu.

pompoan wa tanya wa.. "agak-agak bila kita nak datang konvo lagi bang?"
wa senyum.. "..mungkin konvo anak-anak kita nanti..."

wa pimpin tangan dia sambil jalan balik..

Friday, June 11, 2010

syoqnya balik kampung: versi tukang gunting

wa masih dalam mood balik kampung. wa nak cerita tentang uniknya kampung wa. wa sure punya tempat lain susah nak ada kedai gunting mesra macam kampung wa.

tukang gunting muda daripada wa. wa panggil dia pak teh. pak teh tak la putih sangat. kulit dia standart-standart kulit jejaka kedah je. macam kulit wa jugak. kulit ‘putih-putih kulit manggis’!

dua hari lepas wa dah gunting dengan pak teh. lepas subuh wa dah terpacak depan rumah pak teh. ambil turn. takut ramai la pulak. tiga empat minit pak teh pegang kepala wa.. dah siap. pak teh memang cekap.

kalau malam raya pak teh boleh gunting rambut lebih seratus penduduk kampung. malam raya pak teh buka kedai bawah rumah sampai pukul tiga pagi. satu kepala tiga ringgit. kalau budak-budak pak teh ambek dua ringgit.

pak teh tak kisah. kalau ada orang sakit nak gunting rambut. call jer pak teh. tak sampai sepuluh minit pak teh dah sampai. tak sampai 5 minit pak teh pegang kepala.. tiga ringgit pak teh dapat. murah betul..

pak teh tak kisah kalau pelanggan tak de duit. gunting dulu.. bila-bila ada duit datang la bayar. kalau tak bayar terus pun tak pe!. hihi.. (malu weh kalau buat macam ni).

kat rumah pak teh tak pernah surut orang. mak pak teh sampai boleh buka gerai. jual air.. jual keropok dan macam-macam.


pelanggan dok tunggu turn nak gunting..
baby wa potong line.. thanks pak teh..

petang tadi wa bawa baby wa gunting rambut kat pak teh. tak sampai 3minit siap. pak teh tak caj apa-apa. tapi wa tetap letak singgit atas kerusi gunting pak teh untuk iktiraf kerja pak teh. pak teh ambek.

mata mesin gunting pak teh bukan beli kat giant atau tesco. mesih pak teh memang mahal. mesin pak teh boleh mesin selagi mahu. setakat 100 kepala berturut-turut.. apa la sangat bagi pak teh. pak teh cuti hari selasa, sebulan sekali pak teh kena bawa mata mesih ke penang untuk asah.

tujuh tahun pak teh jadi tukang gunting. pak teh dah boleh buat rumah sendiri. abah wa kata rumah baru pak teh harga lebih 100 ribu. pak teh buat cash. (gila !!...)

sembang-sembang dengan pak teh. wa suruh pak teh panggil wartawan sinar harian. suruh tengok sambutan malam raya. hahaha…. pak teh gelak besar. nantilah wa usahakan untuk pak teh. bravo pak teh.

p/s: pak teh suruh wa tuleh nama kedai pak teh dalam blog ni… (pada hal tak de pun nama kedai dia..) “kedai gunting rambut sungai baru merbok”. biar mudah orang cari dan baca dari google..

Sunday, June 06, 2010

sesekali di kampung...

hohoho.. wa dah sampai kedah. macam-macam aktiviti bila wa dah ada kat kampung ni. pagi tadi tentunya aktiviti "masak sorang-sorang, makan ramai-ramai". hihihi... mak wa yang masak... anak menantu tunggu makan jer. almaklumlah.. nak rasa makan masakan ibu.. nasi lemak sambal sotong kering... peeeerrrrgggghhh...

pagi-pagi lagi cucu-cucu dah keliling tok wan. apa yang tok wan cerita pun wa tak tau. cucu-cucu asyik dok 'keliting' tok wan jer..

aikkk?!!... mana sorang lagi cucu tok wan?..

aktiviti wa pun banyak. lepas makan kenduri sepupu wa, wa terus pi tengok rumah wa. cehhh... meter paip air rumah wa kena curi pulak. 'cinabeng' punya 'kawaq'. rumah wa dalam proses nak jual. esok jumpa peguam.

jeng..jeng..jenggg... tugas wa malam ni. bekam lintah. adik wa pening kepada plus bermasalah jerawat batu. wa malas nak cerita panjang-panjang... tengok la sendiri gambaq wa ni..

"tabib" sedang merawat..

hek elleeehhh... berani la konon..

ni lintah lepas bekam..

esok.. banyak lagi aktiviti wa... syoqnya sesekali di kampung..

Tuesday, June 01, 2010

kognitif wa agak kurang stabil..

aduuuiiiyaiii... tak tentu hala wa dua tiga hari ni. dunia kognitif wa agak kurang stabil. laptop pinjam wa rosak pulak dah. selama ni wa guna laptop tu la kalau nak update blog ni..
hihihi... laptop pinjam!. wa bukannya tak de laptop sendiri. tapi laptop wa tu ada problem hard disk. wa mintak pinjam laptop nyah (anak sedara wa) satu minggu.. kemudian wa rasa sedap pulak guna laptop tu.. last-last dah setahun wa pinjam laptop nyah.

nyah pun tak de kata apa pun kat wa. tak mintak-mintak pun. wa pun buat-buat tak faham jer laa.. bila dah jadi macam ni, wa terasa sangat kehilangannya. memang wa ada rancang nak beli yang baru.. tapi ada yang free lagi best...hihihi..

wa ingat wa kena bagi balik la kat nyah. sebelum bagi balik tentu la kena 'bela' balik laptop tu. alang-alang nak pi 'bela'.. wa hantar terus laptop wa yang lama tu. tokeh kedai tu kata lepas cuti sekolah baru siap... huhuhu... 'melanuih' la wa dua minggu ni.

ni ha resit yang wa hantar dua laptop wa tu.. cepat laaaa siap... tangan wa dah gigil niii..


ini pun wa update guna laptop pinjam jugak. pinjam kawan wa punya. pinjam sejam jer.. hihihi... takut pulak jadi seminggu..

dalam zaman mutakhir ni.. wa kena ada tiga gadget ni bersama wa setiap masa.. dua bijik tepon buruk wa (yang satu tu nombor pada keypad pun dah tanggal).. kamera oren wa.. dan satu lagi laptop. hari ni hidup wa tak tenteram kerana wa hilang satu gadget wa ni.. mungkin otak wa kembali stabil bila wa dah beli laptop baru... ooopsss...