Wednesday, July 07, 2010

al mashoor (lelaki) dalam kenangan

cuti-cuti @ penang kali ni wa dah rancang sebelum balik kedah hari tu lagi. dah lama wa tak pi penang. jangan tak tahu pulak, wa pernah study kat sana dulu.

wa bawa satu family dengan abah wa sekali jalan-jalan ronda penang satu hari. mak wa tak dapat pi. ada hal. alaaa... bukannya susah sangat kat penang tu. wa dah biasa sangat jalan-jalan kat georgetown tu. tapi wa silap, itu lebih 15 tahun lepas. akhirnya wa tersesat juga dalam bandar tu. wa bawa family wa pi rumah p.ramlee kat dato' keramat. wa tengok ayah wa khusyuk sangat tengok gambaq dan benda-benda p.ramlee. almaklumlah.. p.ramlee hidup zaman abah wa muda-muda dulu.
tempat tumpuan wa tentunya sekolah wa dulu. smka almashoor(l) dekat masjid negeri. sampai sana. terpegun wa tengok kelainan sekolah wa. bangunan sekolah yang wa belajar dulu dah jadi asrama. sekolah wa dah "makan" smk zainal abidin. sekolah tepi sekolah wa dulu. wa tak tau la mana pi pulak sekolah zainal abidin tu. sekolah tu dah jadi mashoor la ni.

hallammak... sekolah wa dah jadi sekolah kluster cemerlang laa..


sekolah wa dah ada bas sendiri, bangunan rumah guru dan macam-macam lagi lah. wa cakap kat anak wa. inilah sekolah abah. hanya budak pandai jer dapat sekolah kat sini. hihihi... wa bukan nak riak wa pandai, cuma nak bagi semangat kat anak-anak wa saja. wa rela dan bangga kalau satu hari nanti anak lelaki wa nak sekolah kat sini macam wa dulu.

ni bangunan sekolah wa dulu.. dah jadi asrama sepenuhnya..

setengah jam di almashoor, wa ajak anak lelaki wa ronda-ronda dalam mashoor. mengimbas kenangan silam wa. di sini wa kenal kawan-kawan yang baik hati dan berhati waja. kawan yang tak pernah ajak wa hisap rokok walaupun hampir semua geng wa hisap rokok.

wa tinggalkan almashoor sarat dengan kenangan. ada masa wa datang lagi...

Sunday, July 04, 2010

minggu layan 'anak sedara'

minggu lepas memang wa sibuk ke hulu ke hilir. melayan anak-anak sedara yang sambung belajar.

nida, anak kak tie. sepupu wa yang paling tua dapat ipg (maktab) tg ampuan afzan lipis. awal-awal lagi kak tie dah call wa tanyakkan tentang lipis. maklumlah wa duduk pahang. wa lah tempat paling 'strategik' untuk depa dapatkan maklumat. wa memang berbesar hati tawarkan 'khidmat' apa yang boleh. wa ajak depa satu family lepak kat umah wa dulu sebelum pergi daftar.
bukan main seronok lagi..
kak tie cucu sulung tok wan dan wa cucu ke 5. masa kak tie kawen, wa kecik lagi. wa baru darjah 3. wa dengan keluarga kak tie memang rapat. dulu masa kecik wa selalu lepak rumah ngah (mak kak tie) kat pengkalan kakap. ngah yang jaga wa masa abah dengan mak wa pergi kuala lumpur. ngah selalu ceritakan wa tentang kisah-kisah nabi dan firaun.
wa juga pernah lepak rumah kak tie masa cuti sekolah. akmal anak sulung kak tie baru umur 4 tahun masa tu. la ni akmal dah ada ijazah pun. masa tu kak tie buat jual-jual kacang. akmal enterprise, packing dan jual ke kedai-kedai.
mengenangkan jasa family kak tie pada wa, wa dengan pompuan wa ambek cuti untuk uruskan nida di lipis. wa tahu lipis bukannya tempat yang 'mudah' untuk orang luar. jangkaan wa tepat bila wa tengok betapa kak tie susah hati nak tinggalkan nida di sana. wa harap nida ok dan dapat jadi jadi "cikgu bm sekolah cina" yang baik suatu hari nanti... ada masa pak long pi jengok nida di sana.
habis bab nida, empat hari lepas tu melayan nyah pulak, anak sedara pompuan wa. adoooiyyyaiii... dapat ums la pulak. mulanya nak hantar ke sabah. tapi banyak sangat kekangan. anak wa yang kecik tu sapa nak jaga. last-last hantar sampai lcct jer laa..

cehh..gambar wa jugak yang tak de dalam ni..

nyah anak yatim piatu. memang mak mertua wa yang jaga sejak baby. nyah memang rapat dengan pompuan wa. memang pompuan la tempat nyah mengadu masalah. tak pa lah nyah.. pergi jer lah. ada masa nanti pokcikket dengan moknik pergi tengok nyah kat sana. boleh terus cuti-cuti malaysia @ sabah.

wa tumpang seronok dengar anak-anak sedara wa dapat sambung belajar tinggi-tinggi... anak-anak wa tak tahu lagi nasibnya.. semoga menjadi jugak! amin.