Monday, May 10, 2010

seikhlas hadiah dari pokcikket..

seingat wa masa wa darjah 6 cikgu wa tak pernah pun sebut tentang hari ibu. wa pun tak tahu bila hari ibu. kat tv pun wa hanya tengok popeye dan kartun-kartun yang wa suka jer. memang tak de pun iklan tentang hari ibu macam hari ni.

dulu lain sekarang lain. sekarang memang setiap tahun wa akan call emak wa pagi hari ibu. just nak wish dia selamat hari ibu. memang wa tak sempat nak balik raikan hari ibu dengan dia. wa kat pahang, dia kat kedah. cukup sekadar call dan dapat cakap-cakap dengan dia jer.
wa ada satu cerita penting nak kongsi. lepas wa mumayiz terus terang wa cakap wa tak pernah cium pipi mak wa. mungkin depa jer yang selalu cium pipi tembam wa ni. raya? wa cuma cium tangan. salam habis sembahyang pun wa cium tangan jer. wa malu sangat nak cium pipi emak dan abah wa walau pun hati wa nak sangat cium pipi depa dua orang.

sampai satu hari. tingkatan 6 bawah. hati wa resah. wa rasa setakat ni sajalah ajal wa. wa memang hampir nazak. banyak wayar kat dada wa. wa dalam icu. seminggu wa dalam icu. wa sakit. wa sakit paru-paru. wa sedar, wa nampak emak dengan abah yang jaga wa. mengalir air mata wa tengok emak dan abah bersungguh-sungguh beri semangat kepada wa untuk wa terus hidup.

...dan alhamdulillah wa masih hidup sampai hari ni.
seminggu lebih wa teragak-agak lakukannya. akhirnya wa tekat. satu hadiah yang wa rasa paling berharga bila wa dapat kucup pipi emak wa kat dapur. wa tak pasti hari tu hari apa. ciuman yang sangat ikhlas. lepas cium pipi... tak terkata apa-apa.. wa mengalir air mata dan emak wa pun sama. mungkin dia tak terjangka...

hari ni.. wa tak segan silu mencium pipi abah dan emak di mana saja bila perlu.. selamat hari ibu (biar pun wa pasti emak wa tak baca tulisan ni...).

No comments:

Post a Comment