Wednesday, March 24, 2010

nombor ekor..

ada satu kedai yang sangat laku setiap hari minggu kat karak ni. ni la kedainya..


wa ingat lagi macam mana wa ter.. ter.. ter.. teeerrrhampir terjebak main benda ni. uiiihhh... lama dah! masa wa tak baligh dulu nuuu..

wa pikir jugak.. macam mana la wa boleh teeeeerrrr... macam tu. ni wa kasi story!
wa ingat lagi petang sabtu 6 ogos 1988. wa darjah 6. wa pi main badminton tepi rumah rasyid. bukan rasyid sidek laaa... rasyid mat bidon. wa sampai. geng badminton wa tengah lepak bawah pokok cempedak. wa ingat ada apa hal. wa layan jer telinga wa.. hohoho... ekor beb.. mau kasi tikam nombor ekor bebb.. hohoho..

wa dengar jer. wa takut. wa takut dosa beb. et, abang rasyid tanya wa. setuju ker?. wa gelabah beb. mak bapak wa mana pernah ajar wa benda-benda macam ni.. huhuhu..

wa mana tahu.. wa tanya nombor apa?.
cehh.. wa kena gelak jer dengan geng tu. masa tu memang tengah heboh pasal nombor 8888. nombor ni la yang paling laku sebab lusa 8 ogos 1988. kalau pi kedai ekor.. sehari dua ni tokeh kedai ekor sampai dah tak nak jual nombor ni. kalau nombor ni naik.. tutup, bungkus perusahaan nombor ekor di malaysia.

surat khabar pun banyak cerita tentang nombor 8888. semua kaki ekor mesti tikam nombor ni. petang tu wa tak jadi main badminton sebab geng-geng wa mesyuarat tentang tikam nombor 8888.
ahad, 7 ogos 1988. et dengan rasyid tunjuk kat wa. ooooo... macam ni ker kertas ekor. seumur hidup wa.. wa tak pernah tengok kertas ekor ni. tangan wa ketar-ketar. gigil takut dosa. hati wa debar-debar.

isnin, 8 ogos 1988. hahaha... kaki ekor kena tipu. 8888 tak naik hari tu. sah la nombor 8888 mana ada 'ong'!. padan muka kaki ekor. padan muka et. padan muka rasyid. terbang 5 hingget.. huhuhu... nasib wa tak kongsi..

Saturday, March 20, 2010

kek wa sudah kembang

pompuan wa beli majalah saji. maklumlah boring berpantang. uihhhh... resepi sedap-sedap.. nyam nyam nyam..! habih pompuan wa baca.. giliran anak wa pulak. tup tup ada pulak resepi kek. aduiiiiyai.. wa pulak yang terkena. wa pulak yang kena jadi chef. kebetulan wa pun minat. emmm... belasah jer lah...
jeng jeng jeng... semua kena beli. wa beli barang 25 get.. tak pe.. best punya pasal. wa teruja. anak-anak wa lagi la teruja. tak pernah-pernah wa buat kek.
mesin-mesin wa mana ada.. wa putar guna kudrat wa jer. kembang semacam jer mentega tu.. anak-anak wa puji wa. wa lagi bangga. wa putar lagi. sekali-sekali wa bagi anak wa putar. pompuan wa? ooo.. pompuan wa pi mengurut dengan kak pah di pekan karak. wa di rumah dengan anak-anak teruskan projek buat kek.
masa tengah bakar... fuhhh... bau memang besttt.. anak-anak tercegat jer sambil tengok kek kembang kembung.
huhuhu... peeerrrrghhh... ni ha hasilnya...
hahaha... kembang kemik.. hahaha... rasa sikit. uuuuu...nyam nyam nyam... sedap..wa cakap kat anak wa... "biar muka buruk hati ada baik, biar kek teruk rasa tetap menarik.."
kali kedua wa bakar. ni pulak hasilnya.
wa ingat wa kena belajar dengan pompuan jimie la..
apa apa pun.. kek wa sudah kembang. wa dengan anak-anak memang happy..

Wednesday, March 17, 2010

pokcikket sudah "kembang"

wa tak tahu siapa yang selalu buka blog ni dan siapa pula yang cuma kunjung ziarah jer. yang wa tahu blog wa memang ada yang pegunjungnya. kekadang ada yang buka untuk baca apa yang wa tulis. ada juga yang buka untuk tahu apa yang wa buat hari-hari. wa tak kisah la semua tu. memang wa buat blog ni untuk kongsi dengan pengunjung semua.

seminggu wa tak tulis blog. bukan wa malas. tapi wa memang betul-betul malas. perkembangan terbaru wa pulak. wa memang betul-betul kembang sekarang ni. anak-anak wa pun kembang-kembang jugak. almaklumlah.. baru balik dari kampung..

terbaru dari wa. wa ada buat satu blog berkaitan pendidikan jasmani. sesuai dengan bidang wa sekarang ni. wa nak kongsi info pjk secara ringkas dan mudah supaya semua peringkat umur boleh faham. lagi pun mungkin blog ni boleh bantu wa masa nak mintak GC tiga tahun lagi kot... hahaha...


kunjungi blog terbaru wa di http://infopendidikanjasmani.blogspot.com/

pokcikket: blog ni masih di peringkat "hingusan"..

Thursday, March 04, 2010

suden Jr pulak muncul..


suden Jr

alhamdulillah.. pokcikket dapat anak saudara baru minggu ni (1 mac 2010) pukul 2.50 petang. tahniah kepada adik bongsu pokcikket 'suden' dan isterinya azlin.
bertambah lagi la cucu tok abid dan tok joyah..

Monday, March 01, 2010

bravo abah !..

dulu.. abah nak cari duit. banyak kerja abah wa buat. kebanyakan apa yang abah buat selalunya 'kantoi' kat tengah jalan. kesian abah wa. gigih sungguh abah wa. wa dapat rasakan hingga ke hari ni. wa sebagai anak.. memang dalam diam-diam wa angkat tabik spring kat dia.

wa hisap botol lagi masa tu. tentulah milo dan dumex kegemaran wa (klik sini). abah pernah buka kedai makan. kedai maju.. masalahnya duit pulak pekerja yang sapu.


kawasan rumah wa penuh botol-botol. abah punya pasal la.. emak wa pun nampak macam bengang-bengang jer kat abah. abah buka pusat pengumpulan botol. botol seluruh merbok orang hantar kat rumah wa. abah wa tokeh. bisnes maju.. masalahnya harga pulak kena tipu. abah wa tak cukup ilmu.


idea pelik abah wa muncul lagi. pening kepala emak wa melayan "idea gila" abah. seminggu abah wa tak bawa bas. ambil cuti kursus cendawan di selangor. memang menjadi betul projek cendawan yang abah wa buat. memang gempaq satu merbok. wa kecik lagi. wa la salah seorang pekerja abah. wa ambil upah 'packing' habuk kayu dalam plastik. satu bekas 5 duit wa dapat. hohoho... mahal ooo gaji wa...

time nak tuai abah wa dah gelabah. mana nak jual? berapa ringgit nak jual? nak masak apa cendawan tu? pening... pening...

orang ramai pulak tak berani nak makan cendawan abah wa. takut kena racun. fuhhh... lingkup lagi projek kali ni. masyarakat belum dapat terima lagi kehadiran 'cendawan tiram' seperti yang kita makan hari ni. kesian abah wa..

wa hargai apa yang abah buat. bravo abah wa..!!