Thursday, August 30, 2012

rumah baru : taman gau makmur, temerloh

dah lama wa tak tulis kat blog nie. jadi tak hairanlah kalau tak dak pun pengunjung yang baca blog wa. tah macam mana hari ni rasa nak tulis pulak. tentunya tentang rumah baru wa. uikkk... wa dah pindah rumah sendiri. tak lah besaq sangat... boleh lah, alhamdulillah. wa pindah masuk rumah baru pada 2 ramadhan. silap jugak wa pindah waktu pagi. wa bukannya nak salahkan bulan puasa, tapi wa nak salahkan keputusan wa. sepatutnya wa pindah malam. terawih? lepas terawih pun boleh kata abang bawak lori tu. waktu malam dia lagi suka. 'bapok penatnye' kata orang temerloh menggambarkan letih yang amat sangat mengangkat bebarang wa selori penuh.

apa pun wa hepi sebab wa orang kedua pindah kat taman baru ni. epol, kawan ngajaq satu sekolah dengan wa kat smk mentakab orang pertama pindah sini. jadi 'tok empat' la diaaa.. raya tahun ni paling best sebab malam raya wa tidur rumah sendiri. pagi raya sempat bergambaq dulu. 







lepas tu baru balik kampung. kampung pompuan wa hujung tu jer... 5 minit sampai aaa.. wa tak kisah sangat bab-bab raya tahun ni sebab tahun ni wa kalah undi. kena raya pahang. so raya ke 3 baru balik kedah. kengkawan ada tanya tentang open house, wa kata wa tak buat. sapa nak datang beraya datang aaa..

dalam hati wa, wa hanya nak buat OH untuk family ngan jiran2 baru jer. anak murid PKBM wa pun nak datang. wa bagi lampu hijau. datang aaaa... meriah sikit.


sori la kengkawan smk mentakab, wa tak OH. jemput la datang kalau nak beraya. emmm.. best jugak raya kat tempat baru ni. nasik lemak open house cikgu rosli memang best. dia orang pertama buat OH untuk jiran2 kat sini. esok pulak wa nak tolong jiran baru pindah umah. welcome cikgu rizal to taman gau makmur. kita bina hidup baru di sini.

Sunday, March 18, 2012

10 kelebihan SSM berbanding SBPA

pening kepala wa dengan keputusan kerajaan tentang skim gaji. SSM tukaq ke SBPA, pas tu balik ke SSM yang ditambahbaik. wa yang makan gaji dengan kerajaan ikut jer apa yang baik. bila wa teliti dan kaji balik.. rupa-rupanya SSM yang ditambahbaik lebih menguntungkan wa dan sebahagian besaq cikgu-cikgi. (wa bercakap tentang cikgu laaa.. sebab wa pun golongan ni jugak. golongan lain wa tak nak komen!). kat sini wa senaraikan kebaikan SSM yang wa nampak berbanding skim SBPA yang juga menguntungkan cikgu. hee.. pertama: elaun cola naik 50 hingget berbanding dulu. baguzz.. kedua: gaji pokok naik 13%. dah tentu gaji yang naik ni lebih tinggi dari yang ditawarkan dalam SBPA. ada 'ciput' jer cikgu yang dapat kenaikan kurang berbanding SBPA. keh keh keh.. best.. ketiga: exit polisi dah tak der. jangan tak tahu plak, ada jugak cikgu yang malas2 kat sekolah. nak keja yang mudah2 jerr.. takut jugak puak2 ni dengan exit polisi. wa? huhhh... sori laa.. wa memang kerja sepenuh hati dan insyaallah dapat rezeki halal untuk dimakan. keempat: time base 8+8+6+3 tahun jer untuk naik pangkat. ini wa memang suka hati.. SSM dulu 10 tahun. masa SBPA dipendekkan dan dikekalkan cam tu jugak walaupun SBPA ditarik balik dan diganti dengan SSM yang ditambahbaik. yahoooo...!!
kelima: masa SBPA dulu ex-pppld hilang senioriti 7+3 untuk time base. bapok bengangnye wa masa tu.. (ini untuk cikgu yang sambung belajar termasuk la wa). tapi bila balik semula ke SSM, 7+3 diguna pakai semula. daaan.. yang bestnyer lagi cuma 5+3 jer sebab time base cuma 8 tahun jer. keenam: dalam SSM cikgu yang baru posting, gaji ikut degree masing2. contoh, degree of science akan mula dengan tangga P1T5, kalau akauntan lagi laaaa.. mula dengan P1T11. huyyooo... masa SBPA cara tadi dimansuhkan, yang ditawarkan cuma degree biasa mula denga P1T1 dan degree kepujian P1T2. itu jer. hehehe... ni lah untung SSM. ketujuh: pergerakan gaji tahunan. kalau degree tu tak kurang 225 hingget malah sampai ke 320 hingget bagi yang senior. dulu 90 hingga 150 jer.. ini yang best ni. jadi cukai kena mau ingat daaa.. kelapan: bagi pppld yang dah konvo sebelum 2012 akan dilantik berdasarkan tarikh konvo atau tarikh mohon dalam SPP. tapi kalau SBPA baru ni.. cikgu cikgi ni nak diborong semua ke tarikh lantikan 1/1/2012. untung la dapat back dated. kesembilan: pppld yang dilantik ke 41 akan diberi satu hadiah pergerakan gaji dalam dg41 seperti pekeliling tahun 2007. keistimewaan ini sah-sah telah ditarik balik dalam SBPA. kini SSM, mereka terpaksa guna semula pekeliling tu. kesepuluh: segala apa yang wa tulis tu akan dibayar bermula 1/1/2012. ingat... rezeki yang dapat ni bukan untuk kita saja. bayaq zakat bagi yang layak... dan bawak2 la bersedekah singgit dua kalau kedekut sangat!

Friday, January 27, 2012

bila nak dapat kunci nie..

wa dah tak larat nak duduk rumah sewa dah. dah 12 tahun duduk kat pahang ni. tiap2 bulan bank in duit rumah sewa jer kerjanya. rumah yang wa duduk nie dah rumah ke 5 wa sewa. wa ada beli rumah kat sungai petani 4 tahun dulu tapi wa dah jual 2010 dulu sebab wa tak dapat pindah kedah.

rumah sungai petani yang wa dah jual hari tuu..


wa tak tahan tanggung hutang bila tumah wa yang dah siap tu wa tak dapat duduk walaupun satu malam. pas tu wa ambek keputusan terus menetap di pahang. sejak tu wa terus beli satu rumah kat sungai gau temerloh. harapan wa, wa dapat terus duduk rumah ni. sekarang ni rumah ni dah siap. cuma tunggu CF jer. rumah kat taman wa masa dalam pembinaan

tunggu dapat kunci. dengar2 kata minggu depan. boleh kata tiap-tiap hari wa di telek2 rumah.. sampai indon yang buat rumah wa pun macam dah kenal wa.. ngapa laaa lambat sangat dapat kunci. tarikh perjanjian seah kunci dulu 19hb januari hari tu.. ni dah lebih seminggu.. hohoho... penantian satu penyiksaan ! adeeehhh...

Friday, January 20, 2012

uihh... hidup lagi blog ni yek!

pagi tadi, epol kawan seopis wa tegur tentang blog wa nie. dia jumpa blog ni masa layan2 imej kat google. oooo... baru wa ingat wa ada blog rupanya. sejak wa 'terpeleot' dengan pesbuk, wa macam dah lupa dan hilang ingatan dengan blog wa ni. tadi masa wa log in blog ni pun wa kena sapu-sapu sampah sarap dan sarang lelabah kat blog ni. almaklumlah dah setengah tahun lebih wa tinggalkan blog ni. kali ni pun wa tak janji bila pulak wa nak log in blog ni lagi bila wa dah sign out jap lagi. apa pun wa bahagia ngan kehidupan baru wa.

wa seronok kerja kat opis baru, wa pun tengah tunggu kunci umah baru, wa pun tengah tunggu gaji baru jugak.. hahaha... sejak wa pi kursus kombet kat puswatan hujung tahun lepas, anak-anak wa pun dah pening tengok wa.
ada satu hari tu anak wa tanya wa. "abah ni tentera ker cikgu?". mana tak nya.. kekadang wa pakai baju kombet, kekadang pulak wa pakai kemeja ngan tali leher.
memang masa-muda dulu wa nak masuk kombet. tapi mungkin rezeki wa jadi cikgu.. maka cikgu lah wa kerja. apa pun kerja wa sekarang... wa hepi ngan kerja wa yang halal nie. wa boleh jadi cikgu, wa juga boleh jadi kombet !!