Sunday, March 18, 2012

10 kelebihan SSM berbanding SBPA

pening kepala wa dengan keputusan kerajaan tentang skim gaji. SSM tukaq ke SBPA, pas tu balik ke SSM yang ditambahbaik. wa yang makan gaji dengan kerajaan ikut jer apa yang baik. bila wa teliti dan kaji balik.. rupa-rupanya SSM yang ditambahbaik lebih menguntungkan wa dan sebahagian besaq cikgu-cikgi. (wa bercakap tentang cikgu laaa.. sebab wa pun golongan ni jugak. golongan lain wa tak nak komen!). kat sini wa senaraikan kebaikan SSM yang wa nampak berbanding skim SBPA yang juga menguntungkan cikgu. hee.. pertama: elaun cola naik 50 hingget berbanding dulu. baguzz.. kedua: gaji pokok naik 13%. dah tentu gaji yang naik ni lebih tinggi dari yang ditawarkan dalam SBPA. ada 'ciput' jer cikgu yang dapat kenaikan kurang berbanding SBPA. keh keh keh.. best.. ketiga: exit polisi dah tak der. jangan tak tahu plak, ada jugak cikgu yang malas2 kat sekolah. nak keja yang mudah2 jerr.. takut jugak puak2 ni dengan exit polisi. wa? huhhh... sori laa.. wa memang kerja sepenuh hati dan insyaallah dapat rezeki halal untuk dimakan. keempat: time base 8+8+6+3 tahun jer untuk naik pangkat. ini wa memang suka hati.. SSM dulu 10 tahun. masa SBPA dipendekkan dan dikekalkan cam tu jugak walaupun SBPA ditarik balik dan diganti dengan SSM yang ditambahbaik. yahoooo...!!
kelima: masa SBPA dulu ex-pppld hilang senioriti 7+3 untuk time base. bapok bengangnye wa masa tu.. (ini untuk cikgu yang sambung belajar termasuk la wa). tapi bila balik semula ke SSM, 7+3 diguna pakai semula. daaan.. yang bestnyer lagi cuma 5+3 jer sebab time base cuma 8 tahun jer. keenam: dalam SSM cikgu yang baru posting, gaji ikut degree masing2. contoh, degree of science akan mula dengan tangga P1T5, kalau akauntan lagi laaaa.. mula dengan P1T11. huyyooo... masa SBPA cara tadi dimansuhkan, yang ditawarkan cuma degree biasa mula denga P1T1 dan degree kepujian P1T2. itu jer. hehehe... ni lah untung SSM. ketujuh: pergerakan gaji tahunan. kalau degree tu tak kurang 225 hingget malah sampai ke 320 hingget bagi yang senior. dulu 90 hingga 150 jer.. ini yang best ni. jadi cukai kena mau ingat daaa.. kelapan: bagi pppld yang dah konvo sebelum 2012 akan dilantik berdasarkan tarikh konvo atau tarikh mohon dalam SPP. tapi kalau SBPA baru ni.. cikgu cikgi ni nak diborong semua ke tarikh lantikan 1/1/2012. untung la dapat back dated. kesembilan: pppld yang dilantik ke 41 akan diberi satu hadiah pergerakan gaji dalam dg41 seperti pekeliling tahun 2007. keistimewaan ini sah-sah telah ditarik balik dalam SBPA. kini SSM, mereka terpaksa guna semula pekeliling tu. kesepuluh: segala apa yang wa tulis tu akan dibayar bermula 1/1/2012. ingat... rezeki yang dapat ni bukan untuk kita saja. bayaq zakat bagi yang layak... dan bawak2 la bersedekah singgit dua kalau kedekut sangat!